Wat heb je nodig op de baan

Algemene Info

  Tenniskleding

Als je bij onze vereniging komt spelen, zorg je zelf voor een tennisoutfit. Dat kan speciale tenniskleding zijn, maar een ander trainingspak, sportbroekje en sportshirt voldoen natuurlijk ook.

  Schoenen

Schoenen vragen speciale aandacht: Voor onze kunstgrasbanen vraag je in de winkel naar tennisschoenen met een omni-zool.

  Ballen

Ballen, daar zorg je ook zelf voor als je vrij gaat spelen.
"Tennis altijd met goede ballen! Dat is veel beter voor de ontwikkeling van je tennis."

Tennissen met zachte of harde kale ballen is niet leuk, en kan ook bijdragen in het ontstaan van blessures.

Er zijn twee verschillende soorten ballen:

  1. 'Pressurized' of gasgevulde ballen zijn aan te bevelen: ze zijn onder druk verpakt. Als je het blik openmaakt ontsnapt er lucht. Ze zijn lekker hard als ze nieuw zijn, en hebben het beste speelcomfort. Het nadeel is dat ze na enige tijd zachter worden. Als je vaak genoeg speelt zijn ze versleten voordat ze echt zacht geworden zijn.
  2. Drukloze ballen: Deze zijn van een ander soort rubber gemaakt, en worden daarom niet zacht. Als ze verslijten en kaal worden kunnen ze wel erg hard gaan. Het worden dan echte kanonskogels, vooral op snelle -hardcourt- banen. Drukloze ballen voelen wat zwaarder aan, en minder comfortabel. Er wordt op kunstgras vrij veel mee getennist, omdat ze iets meer stuiten dan gasgevulde ballen.

 

Voor kinderen en ook beginnende volwassenen bestaan er verschillende kleuren tennisballen: voor de allerkleinsten (4-8 jaar) rood, voor 8-10 jaar oranje, voor 10-12 jarigen groen en voor kinderen die ouder zijn de gewone gele ballen. Soms spelen ook beginnende volwassenen met de aangepaste ballen, ze stuiteren wat minder waardoor je toch lekker door kunt slaan maar ook lange rally’s kunt spelen. Wij raden het op onze vereniging zeer aan en ook in de lessen maken we er volop gebruik van.

  Racket

Mocht je les nemen, dan is er in het begin wel een racket te leen, zodat je kunt uitproberen of de tennissport iets voor je is. Maar, mocht je vrij willen spelen of blijven lessen, dan is het beter als je zelf voor een racket zorgt. Lees hier alles over de aanschaf van rackets en vraag eventueel advies aan de trainers of in de sportwinkel.

  Thermobags en tassen

Sommigen gebruiken nog een ouderwetse sporttas, maar de meesten zijn overgeschakeld op een thermobag. Je kunt ze voor verschillende aantallen rackets kopen. Maar ook als je maar 1 racket hebt, is het een handige tas om ook een handdoek, flesje water, ballen, geld etc in op te bergen.  

  Bespanning 

Bespanning kapot? Informeer bij onze tennistrainster of in de sportwinkel. Je kunt hier altijd terecht voor informatie over een nieuwe bespanning. Zij geven deskundig advies. Ook voor wat betreft je rackets, grips, dempertjes, ballen, schoenen en kleding.

KNLTB ledenpas

Om op onze kunstgrasbanen te mogen tennissen, dient je in het bezit te zijn van een geldige KNLTB ledenpas.

Hiermee kan je afhangen op het bord dat naast de kantine hangt.
Deze pas is, vanaf het seizoen 2019, twee seizoenen geldig.

Een opvallende daarmee samenhangende aanpassing ten opzichte van eerdere ledenpassen is dat naast het verdwijnen van het jaartal ook de speelsterkte op het pasje ontbreekt. In 2019 geldt dan ook niet de ledenpas, maar het spelersprofiel op MijnKNLTB.nl als legitimatie bij deelname aan competities en toernooien.

Ook kunt u al uw gegevens (o.a. speelsterkte) terugvinden op www.mijnknltb.nl, waar u moet inloggen met het bondsnummer van uw KNLTB ledenpas.  

  Hoe krijgt u hem?

U krijgt deze pas van de ledenadministratie nadat u de contributie heeft betaald. Meestal wordt de pas aan het begin van het seizoen uitgedeeld. Bent u halverwege het seizoen lid geworden, dan hoort u van de ledenadministratie wanneer de pas aan de bar is af te halen.

  Kwijt? 

Bewaar hem dus heel goed en let op de ledenpas is vanaf 2019 2 jaar geldig.

Bij verlies of diefstal van uw KNLTB ledenpas, kunt u contact opnemen met de ledenadministratie:   [email protected]

Racket info

Waar moet je op letten als je een tennisracket koopt?

Rackets onderscheiden zich door de volgende eigenschappen:

  Gewicht:

Rackets zijn in de loop van de jaren steeds lichter geworden. Een lichter racket is hanteerbaarder en geeft minder vermoeidheid in de arm. Nadeel: door de lagere massa moet de versnelling groter zijn om hard te slaan. Een zwaarder racket is stabieler tijdens balcontact, vooral bij 'off-center-hits', ofwel wanneer de bal niet precies in het midden van het racket wordt geraakt.

  Balans:

Wanneer het zwaartepunt van het racket wat meer in de top van het racket zit spreken van een headweight racket. Je kunt er harder mee slaan dan met een handleweight racket en is daarom zeer geschikt voor de echte baseliners. Een handleweight racket is hanteerbaarder. Je volleert er makkelijker mee en ook sla je er makkelijker subtiele balletjes mee. Een even-balanced racket zit er tussenin.

  Stijfheid:

Een stijver racket vervormt minder tijdens het balcontact. Het geeft dus meer precisie, wat vooral belangrijk is voor de veeleisende wedstrijdspeler.

  Bladgrootte:

Hoe groter het blad, hoe groter de sweetspot (het ideale raakvlak). Een grotere sweetspot resulteert in minder 'bad hits' en meer power.

  Materiaal:

Goedkopere rackets worden gemaakt van composiet (een mengeling van kunststoffen, meestal glasfiber (goedkoop en buigzaam) en grafiet (een koolstofvezel)). Grafiet maakt het racket stijver en stijvere rackets zijn doorgaans dus duurder. Je kunt de koolstofvezel ook in verschillende lagen en richtingen weven, waardoor het racket nog stijver en sterker wordt.
Extra toevoegingen als Titanium, maar ook wel Kevlar of Boron maken het racket sterker. Daardoor hoeft minder ander materiaal gebruikt te worden en wordt het racket lichter

  Dikte frame:

Dikkere frames (wide-body) genereren veel meer power dan dunne frames, en zijn daardoor vaak geschikter voor beginnende tennissers. Spelers met voldoende kracht in hun slagen kiezen vaker voor dunnere (wedstrijd-)frames.

  Lengte steel:

Naast rackets met de standaard lengte zijn er ook verlengde rackets. Met de laatste heb je wat meer reach vanaf de baseline en bij de smash, en wat meer lengte en dus power bij de service. Bij het volleren kan het een licht nadeel zijn.

 

  Wat kost een tennisracket?

Dat hangt vooral af van het gebruikte materiaal. Rackets van 100% grafiet zijn duurder dan wanneer er veel glasfiber in het racket zit. Verder zijn het de speciale materialen en toegepaste technieken die het racket duurder maken. Onderstaande tabel fungeert als richtlijn:

 Materiaal  Prijsindicatie  Voordelen  Nadelen

 

 aluminium (vrijwel verdwenen)

 35 euro  goedkoop, vrij stijf  zwaar, niet armvriendelijk

 composiet (glasfiber/graphite)

 v.a. 55 euro  lichter, hanteerbaar  niet stijf, weinig precisie
 90 tot 100% graphite  v.a. 100 euro  licht, (zeer) stijf, comfort  hogere prijs

 

Wil je een goed tennisracket en toch niet veel betalen? Kies dan voor een racket in de laatste categorie, maar dan van een model dat al uit de collectie is, en is afgeprijsd.

 

  Wat is de juiste gripmaat?

Houd het racket vast in de "Eastern Forehand greep" (het blad volledig verticaal). Leg de duim boven op het handvat. Bij de juiste gripmaat moet je bij deze houding de wijsvinger van de andere hand in de ruimte kunnen plaatsen tussen de ringvinger en de palm van de hand waarmee het racket wordt vastgehouden. Indien er niet genoeg plaats is, betekent dit dat de grip te klein is. Indien er ruimte over is, dan is de grip te groot.

  Waar moet ik op letten bij een jeugd racket?

Voor kinderen en jongeren die nog niet de lichaamseigenschappen van een volwassene hebben, is een ‘standaard’ volwassen racket niet geschikt. Deze rackets zijn te lang, de greep is te dik en het racketframe te zwaar. Om snel na te gaan of je racket de gepaste lengte heeft, kan je enkele testjes doen:

Leg het racket op je horizontaal gestrekte arm en gestrekte vingers (niet op je schouder!). Als het racket voorbij je pols komt maar niet voorbij je gestrekte vingers, heeft het een gepaste lengte.
Steek het racket met het handvat in je okselholte en strek je arm horizontaal uit. Als je met je vingers het racket kan omklemmen, dan heeft het de geschikte lengte.

Voor kinderen in een groeispurt die snel uit hun racket groeien, mag het eventueel een beetje langer zijn. In geen geval mag het racket tot tegen de grond komen wanneer de arm losjes naast het lichaam hangt.

  Wat is de juiste racketlengte?

Het ideale racket houdt rekening met de lichaamslengte van het kind. Kijk in het lijstje hieronder hoe groot het racket mag zijn uitgaande van de lichaamslengte. 

Lichaamslengte Racketklengte (cm) Racketlengte (inch)
   92 cm  43,2 cm  17"
 103 cm  48,3 cm  19"
 114 cm  53,3 cm  21"
 125 cm  58,4 cm  23"
 127 cm  61,0 cm  24"
 132 cm  63,5 cm  25"
 137 cm  66,0 cm  26"
 142 cm  68,6 cm  27"