Nieuws

Banen vegen a.u.b.

Om de kwaliteit van de banen te waarborgen en waarmogelijk te verbeteren heeft het bestuur, na overleg met de KNLTB, besloten tot de aanschaf van bezems voor kunstgrasbanen in 2016.

 

Moet ik nu nog banen vegen?:

- Na elke wedstrijd dient de baan geveegd te worden.

- De gehele baan (waarop je hebt gespeeld) dient geveegd te worden, dus zowel het rode als groene tapijt tot aan de stoeprand.

- Bij de trainingen geldt dat de baan geveegd moet worden na het laatste lesuur van de dag.

- De bezems terughangen op de daarvoor bestemde haken en niet op de grond neerzetten, dit laat een opgeruimde indruk achter voor de overige leden maar ook voor de gasten op ons park en de BSO. Tevens blijven de borstelharen dan in betere conditie.

Verdeling van de bezems:

- Op de banen 1 en 8 hangt 1 bezem per baan.

- Op de banen 2/3, 4/5 en 6/7 hangen 2 bezems per 2 banen.

 

Veeg je niet, dan zorg je er eigenlijk voor, dat het speelplezier eerder vermindert dan nodig is.

Vegen is namelijk nodig:

  1. Om het zand opnieuw over de baan te verdelen. Door het spelen en glijden over de baan, wordt het zand op sommige plaatsen weggespeeld en op andere plaatsen opgehoopt. Gevolg: ‘doffe’ plekken (de bal komt niet lekker op), kans op onbedoelde glij- of struikelpartijen (met mogelijke blessures), enz.. Deze plekken zie je ontstaan bij de serviceplekken aan de baseline en aan de achterzijde van de servicevakken. Door te vegen, verdeel je opnieuw het zand.

Als op den duur ergens te weinig zand komt te liggen, zal de Technische Commissie (Baanbeheer) dit plaatselijk aanvullen.

  1. Om vervuiling van de baan te verwijderen. Je ziet op de banen afval van blad(resten), kauwgom, etc. terecht komen. Wat je niet ziet maar er wel is, is de slijtage van het kunstgras (soms, als het hevig heeft geregend, zie je rood ‘slijpsel’). Door te vegen met de bezem, breng je deze zichtbare en onzichtbare vervuiling naar de zijkanten van de baan.

Door de Technische Commissie (Baanbeheer) zal dit worden opgeruimd, tegelijkertijd met het baanonderhoud.

  1. Om algengroei tegen te gaan. Als op bepaalde plekken het zand niet wordt beroerd, zie je onder vochtige omstandigheden, een groene waas ontstaan, bijv. langs de banen, direct achter de netten, bij de netpalen, etc. Door bij goede weersomstandigheden (droog, zonnig, of in de winter: vriezend weer) te vegen, verbreek je de ontstane smeerlaag en geef je algen minder kans. Een bijkomend effect is, dat je de zgn. verticale drainage (regenwater zakt door de bovenlagen in de ondergrond) langer intact houdt en er na verloop van jaren na elke bui nog steeds meteen gespeeld kan worden.

Door de Technische Commissie (Baanbeheer) wordt regelmatig met een zware driehoeksbezem achter een traktor geveegd om de smeerlaag te breken.

 

Wel is het zaak, dat je niet veegt onder vochtige of natte omstandigheden, omdat het zand dan blijft ‘plakken’ aan de bezem en van de banen af wordt geveegd, wat ook niet de bedoeling is. Het vegen van besneeuwde banen is helemaal uit den boze!!

 

De Technische Commissie laat 1x per jaar door Fa. Rooden Solutions onze tennisbanen schoonmaken met een speciale reinigingsmachine (groot onderhoud). Hierdoor wordt een deel van de vervuiling weggehaald, maar als de leden niet of heel slecht vegen, kun je op je vingers natellen, dat de bovenlaag van de banen erg snel zal dichtslibben en dat het heel moeilijk wordt om diep in de mat door te dringen om de vervuiling te verwijderen.

Daarom: het hele jaar door na elke partij: VEGEN! VEGEN! VEGEN!!!

 

Het bestuur

« Terug

» Nieuws archief

Footer

 HTV Ace

Tennis voor:

- jong en oud

- de beginnende en gevorderde speler

- de recreatieve en prestatieve speler

- de competitie en niet-competitiespeler

  

 Lidmaatschap

Lid worden?

U kunt zich hier Online aanmelden.

 

Iedereen is het hele jaar van harte welkom.

Kom gerust een kijkje nemen op ons tennispark.

 Contact

Natronchemieweg 10

6049 CN Herten

 0475-332638

 Tennisvereniging HTV ACE

 info@ace-herten.nl